Légi utasok jogai

A légifuvarozó köteles ismertetni utasaival a jogait valamint azokat a fórumokat ahova panaszaikat benyújthatják.

Beszállás elutasitása

Jogukban áll kártéritést követelni, melynek összege 125 Euro és 600 Euro közott mozog, távolságtól illetve attól függően hogy a járat átirányitásával mennyit késik az utas.

Hoszabb késések

Abban az esetben ha a késés több mint 5 óra, jogukban áll a repülőjegy értékének a visszaigényléséhez, de csak abban az esetben ha lemond az utazásról.

Járattörlés

Jogukban áll kártéritést követelni, kivéve a következő helyzetekben:

  • ha 14 nappal az utazás előtt értesitették önöket a járat törléséről vagy,
  • az átirányitott járat induló / érkező időpontja kicsit tér el az eredeti járat időpontjaitól vagy,
  • a repülőtársaság igazolni tudja hogy a járat törlése különleges eset miatt történt.
Ellátás biztositása

A körülményektöl függöen, amennyiben az utas beszállása nem történik meg illetve a járatot törölték vagy késik, az utasnak joga van az ellátáshoz, melyett a légiszállittató biztosit. (étel, viz, ha szükséges akkor szállás biztositása). Amennyiben visszautasitott beszállás vagy járattörlés történik, az utasnak jogában áll folytatnia az utazást vagy visszaigényelni a repülőjegy teljes összegét.

Mozgásárült és mozgásukban korlátozott utasok

A mozgásunkban korlátozott vagy mozgássérült utasok, 2008 Július 26 óta védve vannak bármiféle diszkriminációtól és különleges elbánásban részesülnek (bizonyos körülmények között) minden EU-s repülőteren.

Tájékoztatás az üzemeltető légifuvarozó kilétéről

Időben tájékozódjon a légitársaságról amellyel utazni szeretne. Azok a légitársaságok akik nem felelnek meg biztonsági szempontból, egy tiltólistán szerepelnek, és nem szállhatnak fel / le egyetlen egy EU-s repülőtéren sem. Ezeket a légitársaságokat az alábbi linken talaláhatják: http://ec.europa.eu/transport/modes/air/safety/air-ban/index_en.htm

Felelősség

A járatok késése miatt keletkezett károkért, elveszett vagy sérült poggyaszok valamint baleset miatt elszenvedett maradandó sérülések illetve halál esetén a légitársaság a felelős. Abban az esetben mentesül a felelősség alól a légitársaság ha megtett minden lehetséges intézkedést a kár elkerülése érdekében.

Turisztikai csomagok

Turiszikai csomagok eladásával foglalkozó cégek, kötelesek korrekt és valós információkkal szolgáni az utasok részére, a szerződésben foglaltatott minden részletre, és biztositania kell utasaik védelmét minden esetben.

Mi a teendő abban az esetben ha az utas úgy gondolja hogy nem tartották tiszteletben jogait?

Amennyiben úgy érzi hogy nem tartották tiszteletbe jogait, itt a légiutas jogairól beszélünk:

  • Keresse fel a légitársaságot – vagy mozgás sérült illetve mozgáskorlátozottal kapcsolatos problémák miatt a repülőteret.
  • Amennyiben elégtelen a kapott válasszal, panaszlevelével forduljon az alábbi linken található illetékes szervekhez: ec.europa.eu/transport/passengers/air/air_en.htm

További információért kattintson a:
ec.europa.eu/passenger-rights
vagy az Europe Direct: 00 800 6 7 8 9 10 11 telefonszámon.

ACI Europe

Nagyváradi Nemzetközi Repülőtér

Cím: Aradi Út 80
Telefon: +40 259 416 082 | +40 259 413 951
Email: airport @ aeroportoradea . ro
     contact @ aeroportoradea . ro

Kövess minket

 

Copyright © . Minden jog fenntartva Nagyváradi Repülőtérről.