Publicat în data de 27.01.2022

 

logo UE logo GR logo IS 2014 2020

 

 

 

Proiect 1 “Creșterea gradului de siguranță și securitate la Aeroportul Oradea”

Cod SMIS 2014+ 149347, proiect cofinanțat din Fonduri Europene prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014 - 2020.

 

În data de 6 ianuarie 2022 a fost semnat Contractul de Finanțare între Regia Autonomă Aeroportul Oradea în calitate de Beneficiar al finanțării și Ministerul Transporturilor și Infrastructurii în calitate de Organism Intermediar pentru Transport, pentru realizarea proiectului “Creșterea gradului de siguranță și securitate la Aeroportul Oradea” cod SMIS2014+ 149347.

Proiectul este realizat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020, Axa Prioritară 2 (A.P.) Dezvoltarea unui sistem de transport multimodal, de calitate, durabil și eficient, Obiectivul Specific 2.3 (O.S.) Creșterea gradului de utilizare sustenabilă a aeroporturilor.

Perioada de implementare a Proiectului este de 46 luni, respectiv între data de 01.03.2020 și 31.12.2023 la care se adaugă, dacă este cazul, și perioada de  desfășurare a activităților proiectului înainte de semnarea Contractului de Finanțare, conform regulilor de eligibilitate a cheltuielilor.

Valoarea totală a Contractului de Finanțare este de 72.279.509,07 lei, din care  valoarea cofinanțării Uniunii Europene este de 49.421.293,93 lei

Obiectivul general al proiectului este de creșterea gradului de utilizare sustenabilă a Aeroportului Oradea prin asigurarea securității pasagerilor și bagajelor în conformitate cu cerințele legale în vigoare.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt:

 • Obiect investiție 1. Construire gard perimetral și implementarea sistemelor de supraveghere tip gard inteligent
 • Gard perimetral – 9.282 ml.
 • Sistem de protecție perimetrală (sistem detecție, TVCI, software, securitate, comunicație, electroalimentare)
 • Obiect investiție 2. Construire Post de control acces pentru controlul persoanelor, vehiculelor și mijloacelor aeroportuare care acced în ZSAR (zona de securitate cu acces restricționat) și ZOA (zona de operațiuni aeriene)
 • Post control acces pentru controlul persoanelor, vehiculelor și mijloacelor aeroportuare care acced în ZSAR (zona de securitate cu acces restricționat) și ZOA (zona de operațiuni aeriene) – 117 mp.
 • Obiect investiție 3. Amenajare drum perimetral în incinta aeroportului care să asigure siguranța și securitatea traficului aerian
 • Drum perimetral în incinta aeroportului – 38.183,38 mp.
 • Obiect 4. Construire remiza PSI și dispecerat paza pentru gararea și întreținerea a 2 autospeciale de intervenție în caz de incendiu și 1 autosanitară necesare pentru creșterea siguranței și securității operațiunilor aeriene și deservire la sol a aeronavelor și pasagerilor, precum și asigurarea spațiului necesar operării pentru dispeceratul de pază și control a zonei de securitate
 • Remisa PSI (și dispecerat pază) – 950,72 mp.
 • Obiect investiție 5. Construire garaj pentru gararea și întreținerea mijloacelor aeroportuare necesare pentru creșterea siguranței și securității operațiunilor aeriene și deservire la sol a aeronavelor și pasagerilor
 • Garaj pentru gararea și întreținerea mijloacelor aeroportuare – 288,890 mp.
 • Obiect investiție 6. Achiziția de "Echipamente, autovehicule și utilaje de aviație pentru controlul de securitate și întreținere aeroportuară".

Prin realizarea proiectului Aeroportul Oradea se va conforma la cele mai recente cerințe ale regulamentelor aeronautice, fiind astfel oferite condiții de siguranță și  securitate superioare în activitățile aeroportuare.

Se preconizează că proiectul va contribui la:

 • clasificarea aeroportului într-o categorie superioară;
 • eficientizarea activităților aeroportuare în special în lupta contra incendiilor, supravegherea și intervenția rapidă în zona de securitate cu acces restricționat și/sau zona de operațiuni aeriene, controlul de securitate al bagajelor;
 • atragerea de companii care să opereze curse charter sau companii low-cost, având în vedere potențialul turistic deosebit de ridicat al zonei
 • dezvoltarea locală și regională prin creșterea fluxului de pasageri.

Proiectul este cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020.

 

"Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României"

"Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro"

ACI Europe

Aeroportul Oradea

Adresa: Strada Calea Aradului, nr. 80,
Oradea, Bihor
Telefon: +40 259 416 082 | +40 259 413 951
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Urmăreşte-ne

Copyright © . Toate drepturile rezervate Aeroportul Oradea.
Web Hosting & Design by Weblike PRO | Proper Marketing-Events